Gwatemala Huehuetenango
Opis
Jest to arabika wysokiej jakości o charakterystycznym smaku. Gwatemala ma wspaniałe warunki geograficzne. Górzyste ukształtowanie terenu, położenie pomiędzy oceanami i wulkaniczne gleby to optimum dla uprawy kawowca. Co ciekawe, Gwatemala ma ok. 280 mikroklimatów, co powoduje, że nie tylko regiony ale i pojedyncze plantacje produkują kawy o odmiennym, wyjątkowym charakterze.
Gwatemala Huehuetenango dojrzewa w specyficznym klimacie, któremu zawdzięcza swój mocny smak i wyjątkowy aromat. Cechuje się lekką kwasowością, wyczuwalny jest posmak czekolady, dojrzałych owoców oraz nuty winne. Jest esencjonalna, gęsta, bez goryczki. Dość mocna.
Parzenie: najlepiej w ekspresie ciśnieniowym i automatycznym, ale Gwatemala pokaże, także swój charakter w kafeterii, drippie i aeropressie.
O kawie z Gwatemali mówi się, że zasmakuje każdemu ;)
100% Arabika
Stopień palenia: średni-mleczna czekolada